Minder tegels in tuinen: zo kun jij helpen om het riool te ontlasten

Inwoners van steden en dorpen kunnen meer doen om het riool te helpen om zomerse hoosbuien op te vangen. Veel tuinen zijn namelijk betegeld en dat aantal neemt alleen maar toe.

 “Wanneer bewoners en gemeenten grond minder verstenen en zorgen voor plekken waar het water zonder probleem naar toe kan, vermindert dit de wateroverlast en druk op het riool”, zegt Hugo Gastkemper, directeur van Stichting Rioned.

Het aantal gemeenten dat bewoners stimuleert of verplicht hun regenwater op eigen terrein te verwerken, is in tien jaar gestegen van 12 naar 32 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting, dat in mei en juni is uitgevoerd onder ruim twee derde van de Nederlandse gemeenten.

Miljard geïnvesteerd in riolering

Veel gemeenten in Nederland hebben de afgelopen jaren forse maatregelen genomen om het toenemende aantal zomerse hoosbuien op te vangen. Om de riolering op peil te houden, wordt jaarlijks bijna een miljard euro geïnvesteerd. Een derde van de jaarlijkse rioleringsinvesteringen is mede gericht op het voorkomen van problemen door regen.

Veelvoorkomende aanpassingen zijn de aanleg van aparte regenwaterriolen, het weghalen van obstakels op straat die de afstroming belemmeren (zoals verkeersdrempels) en extra kolkenreiniging. Ook zorgen veel gemeenten voor tijdelijke opslag boven de grond en meer afvoercapaciteit onder de grond.

De aanpak richt zich in veel gevallen vooral op het voorkomen van schade, zoals water dat gebouwen inloopt.

Comments for this post are closed.