Ronald Gerressen Duiven Vastgoedonderhoud Riool afvalwater NAM

GroenLinks: provincie moet meer doen tegen afvalwater NAM

TUBBERGEN/ROSSUM - Het provinciebestuur moet veel meer doen om burgers te beschermen tegen hervatting van de afvalwaterlozing in de bodem van Noordoost- Twente. Dat zegt Statenlid Robert Jansen (GroenLinks), die van Gedeputeerde Staten van Overijssel antwoord heeft gekregen op zijn vragen over de lekkages in de afvalwaterleiding van de Drentse oliewinning.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) besloot begin juni de oliewinning in Schoonebeek voorlopig stop te zetten. Aanleiding was een lekkage in de afvalwaterleiding nabij Hardenberg. Die leiding loopt naar grote onderaardse koepels nabij Tubbergen en Rossum, waarin het water uiteindelijk terechtkomt. Het onderzoek naar de lekkages is naar verwachting eind augustus afgerond.

Aardbevingen
Jansen is bang dat al op korte termijn de oliewinning en daarmee de afvalwaterlozing weer op gang komt, als het onderzoek naar de lekkage of lekkages klaar is en de leiding is gerepareerd of deels is vervangen. De mogelijke bodemvervuiling en kans op aardbevingen in Twente blijven dan onverminderd aanwezig.

Schadeclaim
Overijssel loopt geen risico op een schadeclaim van de NAM als de provincie het ministerie van Economische Zaken vraagt de vergunning voor de afvalwaterlozing in te trekken. Dat risico zou bij EZ liggen. Mede daarom zou de provincie zich harder kunnen maken tegen hervatting van de lozingen, vindt Jansen.

Gedeputeerde Staten wijzen Jansen erop dat voorafgaand aan de vergunningverlening uitgebreid risico-onderzoek is gedaan. GS heeft aangedrongen op een vervroegd uitgevoerd evaluatieonderzoek. Dat moet volgens het provinciebestuur uitwijzen ‘of de stand der techniek nieuwe voorzieningen/werkwijzen noodzakelijk maakt.’ Gedeputeerde Erik Lievers is verantwoordelijk voor het milieubeleid van de provincie. Hij vindt dat het provinciebestuur zich wel zeer actief opstelt en daarin verdergaat dan zijn formele verantwoordelijkheid. 

Snelle hervatting
Lievers zegt de toezegging te hebben dat provincie noch bewoners in de zomervakantie worden overvallen door een onderzoeksrapport dat leidt tot een snelle hervatting van de oliewinning met waterlozing. „Wij krijgen de tijd om alles goed te kunnen bestuderen, voordat de winning eventueel wordt hervat. Dat heeft de NAM mij toegezegd”, aldus Lievers.

 

Comments for this post are closed.